Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
rybyspeciality.sk
rybyspeciality.sk
rybyspeciality.sk

Pražma kráľovská

Pražma Kráľovská  Sparus aurata

GB: Gild head bream  FR: Dorade royale  D: Goldbrasse  I: Orata  RU: ЗОЛОТИСТЫЙ СПАР

 

Sparus Aurata (latinsky) znamená zlatý pás, ktorý má pražma medzi očami a je  pre ňu charakteristický. Bežne dorastá do 50 cm a hmotnosti okolo 2 kg. Ulovili sa však aj exempláre s veľkosťou 70 cm a hmotnosťou 6 kg.

Pražma žije pri pobreží v hĺbke do 150 m. Vyskytuje sa v Stredozemnom a Severnom mori. V Atlantiku od Škadinávie po Senegal. Vyhľadáva skalnaté alebo piesčité dno, často sa však vyskytuje na rozhraní piesku a tráv.

Vytiera sa v hlbších vodách od októbra do decembra. Pražma je hermafrodit, liahne sa ako samec a po 2-3 rokoch sa premieňajú na samice. Je to prevažne dravá ryba, ktorá sa živý hlavne kôrovcami a lastúrnikmi.

Medzi športovými rybármi patrí k vyhľadávanej rybe aj pre svoju bojovnosť. Jej lovná miera je v Stredozemnom mori stanovená na 23 cm.

Z kulinárskeho hľadiska pražma patrí medzi veľmi chutné ryby. Svalovina je bielej farby, pevnej a jemnej konzistencie. Je šťavnatejšia a preto vhodná najmä na grilovanie a pečenie. Nie je najvhodnejšia na varenie. Varením je svalovina suchá a stráca sa typická chuť pražmy.

Je najrozšírenejším druhom chovaným v akvakultúre. Chovajú sa v pobrežných lagúnach, najmä v Grécku, ktoré je aj najväčším vývozcom. Ďalšími významnými producentmi je Španielsko, Turecko a Taliansko. Chovom sa začína zaoberať aj Chorvátsko.

Intenzívnym odchovom sa cena pražmy znížila a pohybuje sa okolo 15 Eur/kg. Pražmy z lovu na mori sú chutnejšie ale cena sa pohybuje okolo 25 až 35 Eur/kg.

O túto rybu sa postupne začína zaujímať aj slovenský spotrebiteľ. V zahraničí patrí medzi najpredávanejšie ryby.

 

Jednoduchý ale výborný recept:

 

Očistenú alebo filetovanú rybu posoľte, potrite olivovým olejom a zalejte pomarančovou šťavou. Nechajte odstáť 30-45 min. Takto marinovanú rybu grilujte alebo upečte na panvičke. Pomaranč skaramelizuje a vytvorí jemnú chrumkavú krustu. Takto pripravenú rybu môžete poliať zvyšnou marinádou.  

 

Späť.